iriseneke.reismee.nl

Chiang Mai, Tha Ton, Chiang Dao, Chiang Khong, Huay Xai, Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane, Si Phan Don (Don Khong, Don Det, Don Khon), Champasak & Pakse!!!

Hallo allemaal!

Sorry dat we zo lang niks van ons hebben laten horen.

Hier een snelle update van Noord-Thailand en heel Laos.

De scootertocht is uiteindelijk heel goed gelukt. We konden onze tassen achterlaten in een guesthouse bij onze grote vriend Jhimmy. We hebben ons kleine rugzakje gevuld met een outfitje, tandenborstel en een onderbroekje en toen hebben we 3 dagen getoerd door de bergen van Noord-Thailand. In totaal hebben we ongeveer 600 km gereden.
Grappigste gebeurtenis van het tochtje is dat we een lekke band kregen midden in de bergen... Haha. Eke ging achterop bij een Thais opa'tje zonder tanden en Iris is met een lekke band rustig achter het opa'tje aan gereden naar iemand die onze band ging plakken. We hadden zo'n groot gat dat er een nieuwe binnenband in moest. Dit kostte in totaal maar 2 euro!
Terug in Chiang Mai hebben we de tickets naar de grens van Laos geregeld en zijn daarna naar de Warm Up geweest, een discotheek in Chiang Mai. Dat was echt heel cool, want we gingen echt uit tussen de hippe Thaise studenten en geen toerist te zien!

Volgende dag gingen we naar Chiang Khong en de volgende dag de grens over. Je steekt dan de Mekong rivier over met een krot bootje en dan kom je aan in Laos! Heel grappig.
Toen namen we de VIP bus (bleek niet zo VIP te zijn als het klinkt), naar Luang Prabang. Er waren twee bussen en wij zaten ineens in de 'verkeerde' bus. Dus moesten we snel snel snel naar de andere bus en toen zijn we onze rugzakken uit die eerste bus vergeten te halen... We wisten niet eens waar die bus met onze bagage heen ging!
Uiteindelijk bleek dat het twee bussen met dezelfde eindbestemming waren, maar wij wisten nog niet wat er 6 uur later met die bus ging gebeuren!
Om half 5 s'nachts stonden we ineens stil op een smalle bergweg, omdat de andere bus (die met onze rugzakken) een kapotte aandrijving had. We hebben daar 2 uur gewacht op die bus, maar toen is onze bus doorgereden. Wij hebben nog in een eng jungle bosje een plasje gedaan, oew!
Om 10 uur s'ochtends kwamen we aan (we zouden eigenlijk 5 uur s'ochtends aankomen) in Luang Prabang op een verlaten busstationnetje. Iedereen ging hup de tuk-tuk in, maar wij moesten wachten wachten wachten wachten op een bus die misschien niet eens meer terug kwam!
We waren ondertussen erg misselijk van het idee ons prachtige rugzakje nooit meer terug te zien.
Pas om 3 uur s'middags stond er ineens een bekende bus naast ons met twee bekende rugzakken, hoezee! Jullie zullen nooit weten hoe gelukkig wij met onze zware tasjes waren.
We hoorden achteraf dat die ene bus nog 2 keer kapot was gegaan...

Na een dutje en een douche waren we weer topfit en zijn we Luang Prabang ingegaan. Echt een heel schattig, mooi stadje aan de Mekong. We zijn daar in totaal vier dagen gebleven.
De laatste avond zochten we een bepaald cafe en toen hebben we een grote groep mensen ontmoet. Dat was uiteindelijk echt een hele grappige samenstelling: Twee kleine meisjes uit Amsterdam, een lekker Latino uit Chili, een Taiwannees, een Australiaanse papa, een gothic Fin en twee gekke broers uit Australie.
Alles ging dicht om half 12 en het enige wat we konden doen was disco bowlen (wat wij zelf al sinds de basisschool niet gedaan hadden!).

Na Luang Prabang zijn we naar Vang Vieng gegaan. Iedereen zegt dat als je naar Laos gaat dan MOET je tuben in Vang Vieng. Dat tuben was wel grappig, maar ook wel erg fout eigenlijk. Bij tuben krijg je een grote, opgeblazen band en daar ga je mee de stromende Nam Song af. Onderweg gooien steeds cafe's touwen naar je en wordt je 'binnengehaalt'. Eenmaal zet men het op een drinken (om 11 uur s'ochtends). Het was leuk voor een dagje, maar wij snappen zelf niet zo goed dat mensen het daar 2 weken uithouden!

Na Vang Vieng namen we de minibus naar Vientiane. Vientiane is een hele leuke stad, maar we snappen niet dat het een hoofdstad kan zijn! Het is een soort Nijmegen.
We hadden net een sleepy bus geregeld naar Pakse en toen namen we een lekker hamburger bij de Hungry. Nou, die ochtend daarna was Iris een tijdje niet zo hungry meer! De eerste voedselvergiftiging is binnen. Begon met diarree en daarna nog drie keer gebraakt (om het netjes te zeggen). We waren wel benieuwd hoe Iris' maag het ging houden in de sleepy bus van die avond! Uiteindelijk is het heel goed gegaan en hebben we juist goed geslapen. We hadden echte bedjes (daarom heet het dus sleepy bus) waar je lekker op kon liggen.
Die ochtend zijn we meteen doorgegaan naar Si Phan Don / The Four Thousand Islands. Daar zijn we in totaal 3 dagen geweest. We zijn om Don Khong, Don Det en Don Khon geweest. Het is een soort Tropische versie van de Vinkeveense Plassen. Allemaal hele leuke eilandjes waar de meest relaxte Laotianen leven. Alles gaat erg erg erg langzaam! Ook wel logisch met 40 graden (onze lichamen hadden het er zwaar mee - zweet zweet zweet).

Gister zijn we doorgegaan naar Champasak. Hier hebben we het bijzondere Wat Phu Champasak gezien. Heel mooi en eindelijk een ander soort tempel dan de gemiddelde tempel hier. We hebben die avond leren pokeren van twee jongens en Eke had zelfs als eerst gewonnen!

Vandaag hadden we het plan om in Paksong te slapen. We namen met ongeveer het hele guesthouse een 'bus' naar Pakse. Dit was de plaatselijke bus, dus we zaten in een jumbo (dat is een mega tuk tuk) met 40 mensen en 20 rijstzakken. In Nederland zou je in deze ruimte maximaal 6 stoelen neerzetten.
Wij moesten als enige overstappen in Pakse en kwamen toen weer terecht in een jumbo naar Paksong. Weer zoveel mensen en rijst, deze keer nog een koelkast, golfplaten (voor op het dak van een huis!), watermeloenen, 4 grote bakken met nog levende zwemmende vissen (hmmm, dat rook lekker!). En dit was wat er IN de 'passagiersruimte' zat... Bovenop stonden nog spullen voor een half huis en onze twee rugzakken. Het leek net de Arc van Noach!
Na 2 uur te worden vergast door stinkvis en een rottende koelkast, kwamen we met pijnlijke ruggetjes aan in Paksong. Wij hadden alleen niet verwacht dat we in een dorpje aankwamen met een stoffig straatje als hoofdstraat! Het was zo saai dat we diezelfde jumbo (deze keer zonder stinkvis etc. en minder mensen) na 2 uur weer terug namen naar Pakse.
Pakse is wel leuker. Er is niet echt wat te doen, maar morgen gaan we op de scooter naar het Bolaven Plateau (veel watervallen, koffieplantages en een koel briesje).
Over 3 dagen gaan we de grens over naar Vietnam!

Kusjes, Eke & Iris

PS. We hebben nog wat problemen met de foto's... We hopen dit snel op te lossen!

Toke

Wat een avontuur met de rugzakken in de andere bus.
Veel plezier in Vietnam. Ik heb gehoord dat het een heel mooi land is. Hier in Utrecht kun je heel lekker Vietnamees eten. In Vietnam misschien nog lekkerder.
Dag, Toke

Trudi

Wat fijn om weer wat van jullie te horen!
En ach, zo'n eerste voedselvergiftiging, dat verhoogt je weerstand. Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen in Vietnam en ik ben onder de indruk van alles wat jullie ondernemen. Dikke kus, Trudi

adje en chartje

Leuk dat we eindelijk weer iets van jullie horen!!!!!Leuk dat jullie nieuwe vriendjes hebben gemaakt. Leuk dat jullie bezig zijn met het oplossen van de fotos.Leuk dat jullie naar Vietnam gaan binnenkort, we zijn benieuwd naar jullie nieuwe avonturen daar! leuk!:-)
kusje

maxi paxi

ja. leuk.

Dieuwtje

Hahaha alles is gewoon leuk.
Maar na een kort gesprekje vanmiddag ook weer even helemaal bijgelezen, en volgende week miss een skypeje vanuit Vietnam? Wel echt super veel gedaan, en nieuwe vrienden etc. echt top top!
Ben benieuwd naar foto's!! :) xxxx

nog 98 dagen las ik net, dus weer aan het aftellen.

ad

heey lieverds! ben jaloers, wat een freaking coole verhalen! jemig, geniete ervan, jullie verdienen het!

dikke knuffel en groetjes daar!! :)

t&r

heerlijk, top, fantastisch

t&r

wij willen ook!

Theo

ha meissies, we waren al heel nieuwsgierig, prachtige verhalen weer met kapotte bussen en enge bosjes en rotte vis en het is ook nog allemaal leuk! veelplezier in vietnam en benieuwd hoe andrs dat zal land zijn. xxx Theo

Annegeer

Inmiddels uit gescooterd? nou jullie zijn inmiddels behoorlijk ervaren. Wat voel je je ziek bij een voedselvergiftiging he Iris. Maar dit ligt weer ver achter je, want jullie hebben daarna alweer veel beleefd. Benieuwd naar jullie ervaringen in Vietnam. Liefs

Johan & Marjan Bachman

Hallo Eke,

We groeten je vanaf een zonnig Terschelling. Leuk om je verhaal te lezen. Je moeder stuurde het door. Voeg je mij toe aan je lijst?
We missen jullie in de Stortemelk!
Marjan